Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
26 апреля
Загрузить еще

«Новый» мэр обещает через два года пустить трамвай на Сыхив

«Новый» мэр обещает через два года пустить трамвай на Сыхив

Самым важным событием уходящей недели стали выборы в местные органы власти. Среди депутатов и партий украинцы также выбирали себе мэра, с которым проживут еще пять лет. Львовяне решили не менять шило на мыло и выбрали себе ныне действующего мэра Андрея Садового. Он станет вторым львовским мэром, который остался на второй срок. Снова-таки, напомним, - станет, когда избирком наконец-то подсчитает наши голоса и объявит результаты. Но, как ни странно, во Львове уже и без официальных результатов все всё знают.

Старый-новый мэр

Садовый Андрей Иванович. Нынешний мэр. 42 года. Мама – учительница, папа – инженер на ЛАЗе. Сейчас – на пенсии. Есть младшая сестра. Женился в 2002 году. Воспитывает четырех сыновей.

На должность головы Львовского горсовета Андрей Садовый баллотировался три раза. Первый раз ему не повезло. Мобилизовав все свои силы на борьбу с тогдашним мэром и оппонентом по выборам, он недооценил Любомира Буняка, который пришел на выборы с простеньким обещанием добиться круглосуточного водоснабжения для Львова. В 2002 году пришел на финиш вторым, сделав из этого соответствующие выводы. И на прошлых выборах все-таки занял заветный кабинет. Сразу в нем провел реконструкцию: повыносил раритетные столы и стулья, на которых работали его предшественники в последние сто лет, а для себя заказал удобное кресло и стол.

При Андрее Садовом в мэрии появилось очень много молодежи. Он не без оснований считает, что достаточно нанять на работу хороших заместителей, чтобы руководить городом. Ведь ему совершенно не нужно вникать в каждую городскую мелочь. Для этого есть люди, которые отвечают за свои направления. Впрочем, Андрей Садовый может запросто уволить с работы человека, если решит, что тот уже не принесет ему пользы.

Новая программа действий мэра на ближайшие четыре года конкретикой не впечатляет. По окончанию каденции особо-то и не к чему будет придраться. Образность формулировки приоритетов позволит избежать ответственности за несделанное. Среди предвыборных обещаний точные работы и даты исполнения касаются только дорог. Так, трамвай на Сыхив до 2012 года все-таки должен доехать, и достроят северную часть кольца вокруг города. Правда, и тут у мэра есть приписка – «спільно з державою».

 Чем запомнились предыдущие мэры

Шпицер Василий Иванович. 63 года. Правил городом с 1991 по 1994 годы. По образованию – инженер, на сегодня уже на пенсии. После того, как уступил кресло мэра своему оппоненту по выборам Василию Куйбиде, работал во Львовской обладминистрации. Потом ушел на руководящие должности в различные частные предприятия. Член общественной организации «Комитет общественного контроля ЧЕ-2012». Женат, имеет детей и внуков.

Сейчас выросло целое поколение избирателей, которым это имя уже ничего не говорит. А вот горожане за 35 вспомнят руководителя города и его идею построить подземный трамвай в центре города. Сейчас на месте, где должен был быть вход в подземку, находится Дворец искусств.

Куйбида Василий Степанович. 52 года. Бессменный мэр Львова двух каденций - с 1994 по 1998-й и с 1998 по 2002 годы. Образование – инженер. Сегодня – народный депутат Украины. В эти выборы также баллотировался во Львовский облсовет. Но уступил место Ирине Фарион от «Свободы».

Запомнился львовянам тем, что начал работу над круглосуточным водоснабжением города: наладил контакты со Всемирным банком, подписал договора о кредите и начал перестраивать и реконструировать водоснабжающие станции вокруг Львова.

Поэт. Выпустил несколько сборников стихов. Женат. Имеет дочь и сына.

 Буняк Любомир Константинович. 67 лет. Мэр Львова с 2002 года по 2005-й. По образованию – строитель. До того, как он стал мэром Львова, его знали как хорошего строителя нефтепровода «Дружба» и неплохого руководителя. Придя в горсовет, продолжал идею строительства: в городе начало работать множество строительных организаций, однако жилье от этого доступнее не стало. Свою предвыборную кампанию ознаменовал: «Через два года Львов будет с круглосуточным водоснабжением». Чтобы справиться с заданием, не хватило всего чуть-чуть. Но оппоненты все равно припомнили ему это ровно через два года. Поскольку в отставку из-за невыполненного обещания мэр Буняк не собирался, то горсовет его отправил туда большинством голосов.

Запомнился львовянам своими резкими высказываниями в адрес своих подчиненных и оппонентов, нежеланием искать компромиссы, прислушиваться к чужому мнению.

Женат дважды. От первого брака имеет дочь и сына. От второго – дочь.

 

Бачення міського голови щодо пріоритетів Львова

 У попередні роки львівська громада довела, що здатна давати собі раду з тими проблемами, які їй залишились у спадок від попередників. Львів розв’язав болючу проблему водопостачання, ми покращили освітлення міста, розпочали заміну транспорту, почали капітально ремонтувати свої дороги. Місто надало освіті пріоритет і в 10 разів збільшило фінансування ремонтів у школах і дитсадках. Львів утримав свою чітку і зрозумілу позицію в національних питаннях, не зважаючи на зміни урядів та президентів. Ніхто не змусить нас вчити дітей неправдивій історії. Ніхто не забере у нас нашої пам’яті, мови і державницької позиції. При цьому, наше місто виступило ініціатором процесів, які згодом впроваджувались в інших містах України – починаючи від заборони грального бізнесу та нічної торгівлі алкоголем, і закінчуючи практикою переходу на ОСББ. Тим самим ми тримаємо марку міста, позиція якого є цікавою для всієї країни. Коли людині щось вдається, вона стає більш впевненою в своїх силах і охочіше береться за нову роботу. Я пропоную пріоритетні напрямки, над якими нам варто працювати у наступні роки.

 Економіка міста

 Львів збільшить свою конкурентоспроможність, роблячи опору на ключові, природні для міста і найбільш перспективні галузі економіки – бізнес-послуги (в тому числі ІТ-сферу), наукові розробки, харчову та легку промисловості, туризм, машинобудування. Міська влада має продовжити дії, скеровані на підтримку цих секторів економіки та сприяти залученню в них зовнішніх та внутрішніх інвестицій. Мета – збільшення кількості робочих місць та середнього рівня зарплати в цих галузях. Молоді люди повинні отримати стимул навчатись на відповідних напрямках і знаходити достойну працю в місті.

 Духовний та національний розвиток

 Здоровий, моральний і національно свідомий громадянин – пріоритет соціально-просвітницької політики міста. Місто послідовно впроваджуватиме програми, скеровані на виховання патріотичної, морально стійкої молоді, промоцію здорового способу життя, обмеження споживання алкоголю та нещадної боротьби з наркоманією. Місто активно співпрацюватиме в цьому напрямку з Церквою та громадськими організаціями. У бюджеті збільшиться фінансування дитячих та молодіжних клубів, гуртків, культурно-соціальних проектів.

 Львів - науковий та освітній центр

 Львів зберіг  чудові осередки науки та інновацій. Завдання громади – підтримати їх, поєднати зусилля науки, бізнесу та влади, поширювати знання про львівські розробки в світі. Мудра, талановита людина повинна отримати шанс реалізувати свої вміння у Львові. Місто має робити промоцію своїм освітнім закладам та сприяти покращенню їхнього рівня.

 Львів – центр політичних ініціатив

 Львів для України є політичним законодавцем у багатьох питаннях. Нам важливо витримати цю динаміку і пропонувати  країні нові ініціативи, дотримуючись своїх політичних принципів. Сьогодні ми пропонуємо країні нову модуль розвитку місцевої громади, яка самостійно ставить перед собою завдання і вирішує їх. Від того, наскільки це буде успішним, залежить чи піде цим шляхом вся Україна.

 Дорожнє господарство

 Протягом 2010-поч.2012 року у Львові повинна завершитись реконструкція всіх основних магістралей та більшості між квартальних доріг, у 2012-2012 – усіх доріг у місті в цілому. Серед основних новобудов – вулиці Ряшівська, просп. Вернадського, трамвайна колія на Сихів, сполучення між Рясне-1 та Левандівкою, північна частика кільця навколо Львова (спільно з державою).    

 Кадрова політика

 Місто повинно пройти суттєве оновлення кадрів на усіх рівнях управління міською господаркою. Наше завдання – зберігши досвідчених, порядних працівників, дати можливість приходити новим людям. Молода людина повинна отримати мотивацію вчитись і йти працювати для громади.

 Медицина

 У всіх лікарнях та поліклініках міського підпорядкування необхідно провести капітальні ремонти, а також забезпечити їх усім необхідним обладнанням. Львів спільно з іншими містами повинен чітко ставити питання про необхідність запровадження на національному рівні державного медичного страхування. Лише за такої умови українська медицина може повернутись обличчям до людини.

 Освіта

 Фінансування шкіл та дитсадків і надалі повинно бути пріоритетом під час розподілу бюджету. Наступним завданням для нас стане покращення якості самої освіти, впровадження нових методик навчання у школах. Наше завдання – випускати зі школи готову до життя людину.

 Обслуговування будинків

 Перехід максимальної кількості будинків у власність мешканців. Місто створюватиме такі умови, аби перехід на ОСББ був легким для людей, фінансуватиме ремонти в таких будинках. Мета – покращення якості обслуговування будинків, ефективне використання квартирної плати мешканці.

 Енергозбереження

 Ми маємо запроваджувати системну програму енергоощадності – модернізація теплотрас та котелень, енергозберігаючі технології в бюджетних установах, перехід на використання альтернативних джерел енергії. Мета – зменшення залежності міста від газу, максимально економне використання енергії.

 Функціонування комунальних підприємств

 «Львівводоканал», «Львівтеплоенерго», «Залізничнетеплоенерго» та ін. стратегічні підприємства повинні суттєво покращити якісь послуг, отримавши кошти на модернізацію та перехід на сучасні форми управління. Для міста принципово, аби ці підприємства залишались у власності громади, однак ставали самодостатніми, сучасними і прибутковими.

 Транспорт

 Місто повинно відновити свої позиції на ринку транспортних перевезень, запроваджуючи комунальні маршрути. Це дасть можливість пустити на маршрути великі комфортабельні автобуси та тролейбуси, збільшити надходження до бюджету мітса контролювати тарифи на якість послуг. Місто поступово збільшуватиме частку електротранспорту, беручи до уваги екологічний фактор.

 Євро-2012

 Завдання громади – максимально використати проведення Євро-2012 у Львові для розвитку міста. По-перше, нова спортивна інфраструктура має дати еновий поштовх для промоції спорту. По-друге, про Львів дізнаються мільйони людей у всьому світі. Наше завдання – аби це стало імпульсом для збільшення інвестицій та туристичних потоків до міста.